איזון משאבים – החוק העדכני ולמה חשוב לשים לב [2024]
איזון משאבים – החוק העדכני ולמה חשוב לשים לב [2024] נישואין, אם מניחים בצד לרגע את האהבה והרומנטיקה, מהווים למעשה סוג של שותפות עסקית. ואולם
ראשי » גירושין בהסכמה
המושג "גירושין" אצל בני זוג מתואר ככלל כמצב מורכב, מסובך, רצוף קשיים, מלווה באמוציות ובקשיים רגשיים רבים, נוסף כמובן על המורכבות הכלכלית שאינה פוסחת על אף זוג בתהליך.
הילדים ניצבים במרכז הסוער הזה.
כאשר נפלה ההחלטה לפרק את הקשר הזוגי, בני הזוג אינם מודעים לאופן ההליך, לאופציות השונות, לנושאים שאמורים לעלות בתהליך כזה ושואבים חלקי מידע מסביבתם או מקריאת חומר לא מסודר באינטרנט וברשתות חברתיות.
חוסר ידע זה יכול להוות בשלב מאוחר יותר מכשול אמיתי וליצור קשיים מיותרים עד סיום התהליך.
במאמר זה ננסה להבהיר ולהסביר מהו התהליך של גירושין בהסכמה, כיצד תהליך זה שונה משאר התהליכים, יתרונותיו וחסרונותיו לעומת תהליכים אחרים וכמובן הערכת עלויות.
בית המשפט לענייניי משפחה ובית הדין הרבני.
כבר בשלב זה יש לציין כי לשניהם קיימת סמכות לדון בענייני הגירושין, לגבש הסכם גירושין ולפסוק בעניין זה, אך בעניין הגט עצמו, כלומר הטקס הדתי, לבית הדין הרבני יש סמכות בלעדית- רק בית הדין הרבני מוסמך לתת את גט הפיטורין.
פנייה לערכאות משפטיות – כל אחד מבני הזוג מיוצג ע"י עו"ד מטעמו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני עד אשר הרשות השופטת כלומר השופט או הדיין פוסקים בעניינם וההסכם מקבל תוקף של פסק דין וניתן לאכיפה.
גירושין בשיתוף פעולה – ישנה דרך נוספת, אשר ניתן לשלב בתהליך זה והיא גירושין בשיתוף פעולה. בדרך זו כל אחד מבני הזוג מיוצג ע"י עו"ד מטעמו ויחד מנסים להגיע להסכמות. היתרון בשיטה מיוחדת זו היא כי עורכי הדין המייצגים אינם יכולים, במקרה שהתהליך לא צלח, לייצג את בני הזוג בהליך משפטי. היתרון מובן מפני שכך קיים אינטרס אמיתי לסיים את ההליך מחוץ לכותלי בית המשפט.
נציין, כי בשנים האחרונות נוספו גם טוענים/טוענות רבניים אשר יכולים לייצג בבית הדין את הצדדים. כל אחד מבני הזוג יכול לשכור את שירותיו של טוען רבני או טוענת רבנית , כאשר הייחודיות שלהם באה לידי ביטוי בכך שהם מומחים בכל הקשור להלכה היהודית, על מנת לייצגם בבתי הדין ולנסות להשיג את המיטב עבור מרשם.
גישור – דרך מצויינת לגירושין לפיה בני הזוג מגיעים להחלטות ולהסכמות באמצעות גורם שלישי ניטראלי- הוא המגשר.
המשותף לתהליכים המשפטיים היא חוסר היכולת של בני הזוג להיות מעורבים בתהליך קבלת ההחלטות. בבית המשפט או בבית הדין הרבני השופט או הדיין הם אלו שיקבעו לבני הזוג וילדיהם איך יראו המשך חייהם. יש פחות תקשורת ישירה בין בני הזוג והם מעבירים בעצם את סמכות ההכרעה למישהו אחר. האם מישהו אחר יכול לדעת מה הכי טוב לזוג? מה הכי טוב לילדיהם?
גישור לעומת זאת היא אלטרנטיבה שמאפשרת לבני הזוג לקבוע בעצמם את ההסכמות עבורם ועבור ילדיהם בצורה מכובדת המתייחסת לצרכיהם, לרצונותיהם, ליכולותיהם ולצרכי ילדיהם.
בתקופה האחרונה לא מעט אנשים שמעו על החוק החדש אשר נכנס לתוקף ונקרא בלשון עממית "חוק גישור חובה". ההגדרה, יש לציין, אינה מדויקת כלל ועיקר, אך כך אנשים התרגלו לציין חוק זה, למרות שזהו חוק התדיינות חדש אשר מכיל אלמנטים חדשים רבים.
אחד הבולטים שבהם הוא בתהליך הגירושין: אם בעבר, לפני כניסתו של החוק לתוקף, בני הזוג (או בד"כ אחד מהם) היו פותחים תיק גירושין בבית המשפט, הרי שהשלב הבא היה דיון אצל שופט או דיין. היום, לעומת זאת, כאשר זוג מגיע או רק אחד מהם לפתוח תיק בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייניי משפחה, הם מופנים מייד ליחידות הסיוע שליד בית המשפט א בית הדין לפגישה אחת עד ארבע פגישות עם עובדת סוציאלית, בה יקבלו הסבר על הדרכים להתגרש במדינת ישראל או יופנו לייעוץ זוגי.
אחת הדרכים המוצעות היא גירושין בהסכמה –גישור ובכן מהו?
תהליך הגירושין בהסכמה או גישור לגירושין, הוא תהליך מובנה, גמיש, קצר יותר משמעותית מהליך משפטי ובהכרח בעלו עלות נמוכה עשרות מונים. הדבר הוא והמרכזי בו מעבר לכל אלו, הוא הדרך שבה נעשה ההליך ונבנות ההסכמות המאפשרת לזוגות לעבור את כל שלבי הגירושין בשלום ולהפחית עד מידת האפשר את הנזק הנגרם לילדיהם כתוצאה מהגירושין.
כאשר בני הזוג נמצאים במלחמה מתמדת ביניהם ומנהלים קרבות קשים סביב הגירושין כמובן שהניזוקים המיידיים הם הילדים אשר נקלעים לעין הסערה שלא מרצונם. בתהליך הגירושין בהסכמה ,הצורך לשתף פעולה על מנת להגיע להסכמות, למצוא את האינטרסים המשותפים ולדבר על הצרכים של כל אחד מהם ושל ילדיהם כדי לבנות יחד את הסכם הגירושין, מאלץ את בני הזוג לשבת יחד לדבר ולהגיע לסיכומים, דבר המונע מלחמות מיותרות וכואבות. הסכם שבני הזוג בנו יחד הוא הסכם שיוכלו לקיים בהצלחה רבה יותר לאורך שנים.
גירושין בהסכמה, הוא תהליך גירושין אשר מתבצע בדרך של גישור, בה שני בני הזוג יושבים לשיחות משותפות או נפרדות עם המגשר או שני מגשרים ,הבונים יחד איתם את הסכם הגירושין לכל היבטיו. בכל שלב של ההסכם מגיעים בני הזוג בעזרת מגשר/ת להסכמות על כל סעיף, כלומר לבני הזוג שליטה מלאה בהחלטות על כל פרט ופרט, החל מהגדרת המשמורת, זמני השהות, גובה דמי המזונות וחלוקת הרכוש.
חשוב מאוד לציין, כי למגשר/ת אין סמכות לפתור את הסכסוך באופן חד צדדי או להחליט עבור בני הזוג או לכפות הסדר כזה או אחר על בני הזוג. תפקידו הוא לסייע לבני הזוג להגיע להסכמות.
בחדר הגישור השיחות מתנהלות בכבוד הדדי, בדרך ארץ, באווירה מכבדת ורגועה, על מנת שכל צד יקשיב לצד השני וכך יוכלו להגיע להבנות .
דרך זו מעודדת גישה שיתופית ותקשורת בריאה ובונה אשר תעזור לבני הזוג לפתור את הבעיות בדרך להסכם משותף.
כל התהליך הוא כמובן חסוי וסודי לכל צדדיו ולכל היבטיו וסודיות זו חלה גם על המגשר/ת/ים .
בכל התהליך ישנה שאיפה להגיע לפתרונות אשר יענו על כל הצרכים של בני הזוג וילדיהם, בעתיד הקרוב והרחוק , בהתחשב ביכולות של כל אחד מבני הזוג ,כאשר המטרה היא להגיע להסכמות אשר יוכלו להתקיים וכל אחד מבני הזוג יוכלו לעמוד בהם ולבצעם.
בסיום תהליך בניית ההסכמות וכתיבת ההסכם , הולכים בני הזוג לפי בחירתם או לבית משפט לעינייני משפחה או לבית הדין, לקבל תוקף של פסק דין להסכם , במעמד זה לעיתים יישאלו הזוגות על ידי השופט או השופטת מספר שאלות בנוגע לתוכן ההסכם. בד"כ השאלות יהיו וידוא שאכן בני הזוג מבינים על מה חתמו.
מגשרים לגירושין או מגשרי משפחה כפי שהם קרויים לעיתים, הינם מגשרים מוסמכים אשר עמדו בכל הקריטריונים הנדרשים והינם מקצועיים בתחומם.
הם בעלי ידע והסמכה בגישורי משפחה. עם זאת בני הזוג יכולים בכל שלב של הגישור להתייעץ גם עו"ד לענייני משפחה, כל אחד מטעמו. ניתן להתייעץ בכל שלב של הגישור גם תוך כדי הפגישות.
עלויות הגישור הן שונות וכל מגשר/ת יכול/ה לקבוע סכום עבור תהליך הגישור או עבור כל שעת גישור וכן עבור כתיבת ההסכם, אך עם השנים נוצרו נורמות מקובלות לגבי גובה הסכום הנדרש ומגשרים בדרך כלל מכבדים את ההבנות. יש לציין כי עלויות גישור הן נמוכות משמעותית מכל תהליך אחר אלטרנטיבי ומאפשרים לזוגות להתגרש מבלי להיכנס לעוד הוצאות גבוהות וחובות שזהו בהחלט יתרון נוסף וחשוב של תהליך הגישור.
היבט נוסף וחשוב מאוד, במיוחד לזוגות עם ילדים, הן האפשרות להמשיך ולתקשר בניהם גם אחרי הגירושין, במיוחד כאשר הקשר לטובת הילדים. בתהליך גישור הזוגות נשארים באווירה טובה בניהם ויכולים לדבר ולנהל מערכת הורית נורמטיבית, מכילה ובריאה, מכיוון שבכל התהליך הקשה והמורכב הזה אשר נעשה בדרך גישורית, לא נוצרו משקעים חדשים, לא נפתחו מערכות חדשות, אלא להיפך היכולת להגיע להבנות על מנת להיפרד בכבוד משאירה את בני הזוג במערכת יחסים נורמלית ולא כאויבים ושונאים וכל זאת למרות הגירושין.
ניתן בהחלט לומר שאם הגעתם להחלטה להיפרד, למרות ואחרי שניסיתם הכל לפני ואין אפשרות יותר לחיות בזוגיות בריאה ואוהבת – הדרך הטובה ביותר להתגרש היא ,בגירושין בהסכמה – בגישור. אם חשובה לכם מערכת היחסים עם בני המשפחה ,הילדים ,המשפחה המורחבת, אם חשוב לכם שילדיכם לא יישאו על גבם את מעמסת הגירושין, אם חשוב לכם לא להיגרר להוצאות מיותרות, אם חשוב לכם לנהל פרידה מכובדת והוגנת, הבחירה שלכם צריכה להיות בדרך של גישור. להתגרש ולהישאר שפויים. בהצלחה.
שרה שטרית מגשרת
מאיה מנהלת מרכז מוסכם לגישור גירושין, המרכז הגדול והמוביל בישראל בפריסה ארצית. מאיה משמשת כמנהלת המקצועית של המרכז ובעלת ניסיון של מעל ל15 שנים בתחום הגירושין.
איזון משאבים – החוק העדכני ולמה חשוב לשים לב [2024] נישואין, אם מניחים בצד לרגע את האהבה והרומנטיקה, מהווים למעשה סוג של שותפות עסקית. ואולם
ייעוץ גירושין – מתי הוא מומלץ ומה הוא כולל גירושין הם אירוע משמעותי וטרגי בחייהם של שני בני הזוג, וכן של ילדיהם, אם ישנם. הם
הסכם חיים משותפים – מה כולל ההסכם וכמה הוא עולה [כולל הסכם לדוגמא] החיים המשותפים הם תקופה נפלאה, מלאה באהבה, שיתוף פעולה ותמיכה הדדית. אך
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או התלבטות:
אזור המרכז:
סניף ראשון לציון – פיקא 13 .
סניף רחובות – המנוף 2
תל אביב והסביבה
סניף תל אביב – קרליבך 10
סניף תל אביב – הרוגי מלכות 97
אזור השרון
סניף רעננה – אחוזה 130
סניף נתניה – אריה רגב 4
יכין סנטר מרכז
סניף גשר – רחוב המלאכה 4 אזור התעשיה
ירושלים והסביבה
סניף מודיעין – ליגד סנטר 2 המעיין 4
סניף ירושלים – האומן 25
אזור הצפון
סניף חיפה – יגאל אלון 31 רמת אלון
סניף חריש – רחוב ספיר 27/3
אזור הדרום
סניף אשדוד – מונטיפיורי 6 רובע ט"ו
סניף אשדוד – בניין KTOWER שדרות ירושלים .
סניף אשקלון – האופה 7
סניף באר שבע – רחוב פריאר רחה 7 .